Çocukluk hayali bu robotu yapmaktı

Photo credit. Reuters
Çocukluk hayalinizi yerine getirirseniz, kendinizle gurur duymaz mısınız? Japon mühendis Masaaki Naguma, diğer çocuklara kıyasla çok daha zor olan çocukluk hayalini yerine getirmeyi başaran şanslı insanlardan biri. Nagumo 1979-1980 yıllarında ülkesinde yayınlanan Mobile Suit Gundam isimli robotları anlatan çizgi filmin hayranıymış. Bu dizi sayesinde robotlara ilgi duyan Naguma, çizgi karakter robotun tıpatıp aynısını yapmış. LW-Mononofu isimli 8,5 metre boyunda ve 7 tondan daha fazla ağırlıktaki robot, çizgi filmdeki ölçüleri esas olarak ortaya dev bir makine çıkarmış. Robotun gövdesinde bir kokpit ve monitörler bulunuyor. 

"Çizgi romandan esinlenilerek bir insanın kullanılabileceği bir robot yaptım. Sanırım bu, dünyanın en büyük robotu" diyen 44 yaşındaki Nagumo, pilotun robotu kontrol edebilmesi için kaldıraçlar sayesinde yukarıya çıktığını ve böylece robotun el ve ayaklarını oynatabildiğini söylüyor. Robot, vücudunu sağa ve sola da döndürebiliyor. Parmaklarını hareket ettirebilen LW-Mononofu ileri, geri hareket edebiliyor, ancak ağır olduğu için saatte 1 km hızla ilerliyor. Daha önce çocuk eğlence mekanlarına robot tasarlayan Nagumo, bu robotu da satışa çıkaracağını, böylece bir eğlence merkezinde sürülebileceğini belirtiyor. 

Masaaki Nagumo'nun Sakakibara Kikai robotik üretim merkezinde geli
ştirdiği diğer robotsa 3,4 metre boyundaki Land Walker (yukarıda). 
Çocuklar için tasarlanmış Walker Cyclops
Masaaki Nagumo'nin çocuklar için geliştirdiği sürülebilen bir robotu da var. Bu robotun ismi Walker Cyclops.
Eagle Prime(solda) ve Kuratas'in mücadelesi

Sürülebilir ve kontrol edilebilir dev robotlar insanların en sevdiği fantastik fikirler arasında yer alıyor. Ekim 2017'de ABD'den Megabots isimli üreticinin 4,5 metre boyundaki Eagle Prime isimli robotu, Japonya'dan Suidobashi'nin 3,9 metre uzunluğundaki Kuratas isimli dev robotuyla savaşarak, dev robotlar arasında gerçekleştirilen ilk uluslararası müsabakaya imza atmıştı. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk yerli yapay zeka ve robotik anketi

Türk bilimadamı yapay zekayla kansere çare arıyor