800 milyon kişi 2030'a kadar iş kaybedecek. Hangi mesleklerin sonu geliyor?


Özel sektöre ilişkin araştırmalar yapan düşünce kuruluşu McKinsey Global Institute, 2030 yılına kadar dünya çapında 800 milyona yakın kişinin yerini robotik otomasyonun alacağını duyurdu. Tam 46 ülkede 800 iş kolu üzerinde yaptığı araştırmanın sonucunu geçen hafta açıklayan kuruluş, küresel işgücünün beşte birinin otomasyondan olumsuz etkileneceğini gösterdi.
En çok iş kaybının üçte birinin Almanya, ABD gibi zengin ülkeler olduğunu belirtilirken, sadece ABD’de 39-73 milyon kişinin işinden olacağı öngörülüyor.  McKinsey’in tavsiyesi şu: “2030 yılına kadar 75-375 milyon arası çalışanın mesleklerini değiştirmesi, yeni beceriler öğrenmesi gerekiyor.”
En çok iş kaybedecek “üretim gücünün” makine operatörleriyle gıda sektörü işçileri olacağını bildiriyor. İşin sevindirici tarafıysa bu çalışanların yaklaşık 20 milyon kadarının kolaylıkla diğer sektörlere nakledilebileceği belirtiliyor.
Zengin olmayan ülkelerinse otomasyona fazla yatırım yapamadığı için bu ekonomik değişimden etkilenmemesi bekleniyor. Bu ülkelere bir örnek olarak Hindistan gösterilmiş. Hindistan’da işlerin sadece yüzde 9’u makinelere bırakılacak. Otomasyonun ülkeler üzerindeki etkisi dört etkene bağlı: gelir seviyesi, ücret oranları, demografi ve endüstri yapılandırması.
Raporda, Türkiye’yi belirten bir rakamsa ortaya konulmamış.

HANGİ MESLEKLER ETKİLENECEK?
McKinsey, küresel anlamda en çok etkilenecek meslekleri ise şöyle açıklamış: mortgage komisyoncuları, hukukçulara yardımcı iş alanları, muhasebeciler, back-office çalışanları (doğrudan satış veya ticaret yapmayan, ofisin diğer işleriyle meşgul olan çalışanları) . Öte yandan otomasyondan en az zarar görecek mesleklerse, doktorlar, hukukçular, öğretmenler, barmenler olarak belirtilmiş. Gelir düzeyi düşük spesifik bazı işler de otomasyondan az zarar görecek. Bunlar arasında bahçıvanlar, tesisatçılar, bakımevi çalışanları gösterilmiş.
McKinsey’in altını çizdiği önemli bir nokta var. Dünya önümüzdeki 15 yıl içinde tıpkı 1900’lü yıllarda tarımcılıktan endüstriyel hayata geçişin yaşandığı bir süreç yaşaması bekleniyor.
Sevindirici taraf ise, teknolojiye bağlı yeni iş kollarının doğacak olması. Uzmanlar, bu süreciyse 1980’lerde bilgisayarın hayatımıza girmesine benzetmiş. Bu yıllarda nasıl teknoloji destek iş gücü ve online iş geliştirme gibi alanlarda yeni iş tanımları yapıldıysa, hayatın daha dijital hale gelmesi yeni iş kollarının doğmasına neden olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk bilimadamı yapay zekayla kansere çare arıyor

Yapay zeka ile süper çiftçi dönemi