Ya süperkahramanlar gerçekse?


Filmlerde veya video oyunlarında gördüğünüz süperkahramanların çok yakında hayatımızda olmaması için hiçbir neden yok. Belki de gerçeği yerine takılan robotik bir el veya bacak, önümüzdeki yıllarda bazılarımızı birer süperkahraman haline getirecektir? Aslında 12 yaşındaki İngiliz Tilly Lockey, bunun olabileceğini bize gösterdi bile.

VİDEO OYUNUNDAN ESİNLENİLEN KOL

Onbeş aylıkken geçirdiği menenjit nedeniyle her iki eliyle ayak parmaklarını kaybeden bu sevimli kız ile robotik okuyan İngiliz Joel Gibbard güçlerini birleştirerek ortaya 3D baskıyla üretilmiş biyonik bir kol çıkarmış. Elleri olmadığı için eskiden arkadaşlarının acılı bakışlarına maruz kalan Tilly, artık hem bir süperstar, hem de bir süperkahraman. Eylül ayında Beyaz Saray tarafından konuk edilen, ABD’deki San Diego Comic-Con Çizgi Roman Festivali’ne “yaşayan süperkahraman olarak katılan ve Hollanda’da bir teknoloji fuarına konuk olan Tilly’nin biyonik kolunun esin kaynağı Deus Ex isimli video oyunundaki Adam Jensen karakteri. 

Joel Gibbard’ın kurucusu olduğu Open Bionicsin Adam Jensen kolu ismini verdiği bu kol, Tillyden önce iki yetişkinde denenmiş. Ancak sonra bu biyonik protezi bir çocuk üzerinde denemek isteyince, Tilly bu müthiş deneyime talip olmuş.

TEKNOLOJİ BİLİM-KURGUNUN ÖNÜNDE GİDİYOR

Tilly’nin kolunun ölçüsü alınıp evine gönderilen bir 3D baskı makinesiyle kolu basılmış. Kol basit anlamda kişiyi yarı robot haline getirerek, kişinin sinir sisteminden beynine giden uyarıcılar sayesinde dokunduğu şeyi hissetmesini sağlıyor. Robotiğin en gizemli yanıysa, bu teknolojinin insanın yardımıyla gelişecek ve kullanım alanının yaygınlaşacak olması. Tilly, “tamam” anlamına gelen el işaretlerini yapmakla kalmamış. Protez elinin kontrolünü sağladıkça el sıkışmayı, bazı meyveleri soymayı veya paketleri açmayı da becerebilmiş. “Kendime güvenim geldi. Artık bana acıyan gözlerle bakanlara ‘Hey bakın, harika bir kolum var’ deyip maharetlerimi gösteriyorum” diyen Tilly, şimdiden dünyanın ilk süperkahramanlarından biri oldu.

Avrupa’nın en büyük robot laboratuvarı olan Bristol Robotik Laboratuvarı’nda geliştirilen ve gelecek yıl, yani 2017de piyasaya çıkarılacak olan bu biyonik elin fiyatının 3D baskı olması nedeniyle pahalı olmayacağı söyleniyor. Burada dikkat çekilmesi gereken noktaysa, 2027’de mekanik uzuvları olan “yarı-robot insanların” olacağını öngören Deus Ex isimli video oyununun gerçeğin 10 yıl ilerisinde kurgulanmış olması.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk yerli yapay zeka ve robotik anketi

Türk bilimadamı yapay zekayla kansere çare arıyor

Çocukluk hayali bu robotu yapmaktı