Google ve Pentagon işbirliği



Yüz tanıyabilen ve nesnelerin ne olduğunu anlayabilen "makine öğrenimi" isimli algoritmik teknoloji, öncelikle "güvenlik" amacıyla pratik hayatımıza giriş yaptı. Havalimanlarında, "ödemeden offline alışveriş" yapabileceğiniz Amazon'un Seattle'daki mağazasında, Çin polisinin "suçluyu tanıyabilen" yeni gözlüklerde kullanılan bu teknolojiyi, şimdi Google, Pentagon'a sunuyor. "Gelecekten bildiren" teknoloji haber sitesi Gizmodo, Google'ın sahip olduğu bu yapay zeka teknolojisini ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un kullandığını, makine öğrenimi denilen bu teknolojinin ABD ordusunun İnsansız Hava Araçları'nda (İHA-drone) kullanıldığını duyurdu. Gizmodo'ya göre bu teknoloji İHA'ların elde ettiği görüntülerin analizinde kullanılıyor. Google'ın TensorFlow isimli makine öğrenimi uygulamasını kullanacak olan Pentagon, İHA'nın kameralarının çektiği "herhangi bir görüntünün ne olduğunu" rahatlıkla tespit edebiliyor. 


PENTAGON

DEAŞ İLE MÜCADELEDE KULLANILACAK

Pentagon, bir anda gündeme oturan bu haberle ilgili resmi bir açıklama yapmı
ş değil. ABD medyasıysa, teknoloji uzmanlarının yorumlarından yola çıkarak, bu teknolojinin sözgelimi havalimanlarında olduğu gibi "insanların yüzünü tanıma" gibi bir kolaylık getirmeyeceğini, ancak İHA'ların çekilen görüntülerin bir kuş mu, araç mı yoksa bir ağaç mı olduğu ayırımını yapacağını belirtiyor.
ABD Hava Kuvvetleri'nin, operasyonların sürdü
ğü Ortadoğu'daki bazı bölgelerde "yanlış hedefleri vurduğu" iddiaları gündeme gelmişti. Bu nedenle makine öğreniminin, "terör örgütü DEAŞ ile mücadele kapsamında kurulan uluslararası koalisyonun bir parçası olarak Irak ve Suriye hava sahalarında kullanılan ABD İHA'ların daha etkili çalışacağı anlamına geldiği" yorumları yapılıyor.

Google'ın bir sözcüsü bu teknolojinin saldırı amaçlı olarak kullanılmayaca
ğını belirterek, "Makine öğrenimi teknolojisinin askeri amaçlı kullanılması bazı haklı endişeleri doğuruyor. Biz de bir yandan makine öğrenimi teknolojimizi geliştirip kullanmaya devam ederken, şirket içinde bu önemli konuyu tartışıyoruz" derken, gelen haberlere göre Google çalışanları da bu ortaklıktan mart ayının ilk haftasında haberden olmuş ve bazıları bu ortaklıktan hoşlanmamış.
Ancak Pentagon'un çalı
ştığı tek ABD teknoloji firması Google değil. Çip üreticisiyken kendisini yapay zeka teknolojisi firmasına dönüştüren Nvidia'nın da Pentagon'a bu teknolojiyi sunduğu belirtiliyor. 


KARA KUTU YOK

Gizmodo'ya göre bu iki teknoloji firmasının dahil oldu
ğu projenin adı Project Haven. Pentagon tarafından geçen temmuz ayında açıklanan bu proje, hareket eden veya durağan olan yığınlarca nesnenin ne olduğunu anlamak için kullanılan algoritmaların insanın yerine getiremeyeceği bu önemli işi yerine getirecek. ABD Hava Kuvvetleri'nin kullandığı MQ-1 Predator ve MQ-9 Reaper tipi İHA'ların çektiği görüntüleri anında veri bankasındaki 38 kategoriden hangisine ait olduğunu tespit edecek. İki teknoloji firmasının geliştirdiği algoritmalar, Pentagon bünyesindeki uzmanların saatlerce uğraşarak bu nesnelerin ne olduğunu anlaması sürecini ortadan kaldıracak. Project Haven'in geçen yıl Pentagon tarafından kamuoyuna duyurulmasının ardından konuşan ABD Hava Kuvvetleri Albayı Drew Cukor, "Bu yapay zeka yönteminde hükümet için kara kutu tutulmuyor, en azından şimdilik" açıklamasını yapmıştı.

                    

MQ-9 Reaper İHA'ları 15 bin 240 metreye kadar uçabiliyor ve bin 850 km'ye kadar görüş alanına sahip

ABD'nin Irak ve Suriye'de kullandığı İHA'lardan biri de MQ-1 Predator


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk yerli yapay zeka ve robotik anketi

Türk bilimadamı yapay zekayla kansere çare arıyor

Çocukluk hayali bu robotu yapmaktı