Yapay zekalı Arı Maya



Hayatını kaybeden ünlü bilimadamı Albert Einstein'ın 1949 yılındaki "Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiçbir bitki, hiçbir hayvan, hiçbir insan olmaz" sözleri, teknolojik bir buluşa ilham vermiş görünüyor. Amerikan perakende ve satış zinciri Walmart'nin robot arısı, gıdaların en az üçte birini üreten işçi polen arıların yerine getirdiği polenleme (dölleme) işini yerine getiren arı robotuyla çiçekleri gerçek bir arı gibi döllemeyi amaçlıyor. Aslında bir tür "polen insansız hava aracı" olan bu küçük araçlar, bir çiçekten diğerine polen taşıyabileceği gibi, kamera ve sensörleri sayesinde bir mahsulün yerini tespit edecek ve mahsulün zarar görüp görmediği bilgisini çiftçiye verebilecek. 
ABD'de toplam evlerin yüzde 40'ına girmeyi ba
şaran Walmart'ın satış ve dağıtım alanının dışında bir alanda yatırım yapmasının ve robot arının patentini satın almak için başvuruda bulunmasının arkasındaki neden resmen açıklanmadı. Ancak dev perakendecilik zincirin tarım sektörüne de girerek sattığı gıdaların bir kısmının kendi üretmek istediği tahmin ediliyor. 

İLK KEZ 5 YIL ÖNCE 

Öte yandan arı robot fikri aslında yeni de
ğil. Arıların sayısının "koloni çöküş sendromu" nedeniyle gün geçtikçe azalması karşısında çözüm arayan biliminsanları, ilk robot arıyı 2013'te geliştirmiş. O dönem için Harvard Üniversitesi'nde geliştirilen arı robot, sadece havada uçabiliyormuş. Ancak geliştirilmiş versiyonu, yüzeylere yapışıp kalabiliyor, su altında yüzebiliyor veya suda dalış yapabiliyor. Uzaktan kumandayla tıpkı bir insansız savunma aracı gibi kontrol edilebilen arı robotların suni olarak çiçek dölleme işini yerine getireceği gibi, geçtiğimiz 20 yıldaki arı nüfus kaybına ileride bir çare olabileceği umut ediliyor.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk yerli yapay zeka ve robotik anketi

Türk bilimadamı yapay zekayla kansere çare arıyor

Çocukluk hayali bu robotu yapmaktı