Alo, yapay zeka ile mi görüşüyorum?


Google'ın CEO'su Sundar Pichai
Kendisini yapay zeka teknolojilerine adayan dev teknoloji markası Google, son ayların popüler yapay zeka uygulama alanlarından sesli asistanın, insanla ne kadar iyi diyalog kurabileceğini gösterdi. "Hey Google" komutuyla insanla iletişime geçmesini sağlayabileceğiniz ve sorular yönetlebileceğiniz, Google'un geçen yıl sonunda satışa sunduğu akıllı sesli asistan Google Home, insanlara yardım etmek ve işlerini kolaylaştırmak üzere geliştirilmişti. Bu ürünle sesli asistan pazarındaki yerini alan Google, geçen hafta tanıttığı, ancak henüz piyasaya sürülmeyen Duplex isimli yapay zekalı robotuyla "sesli asistan" yarışında rakiplerine 1-0 fark attı. Duplex, insanları "kandırabilecek kadar" mükemmel konuşarak yapay zekanın "öğrenme konusunda" ne kadar yetenekli olduğunu ispat etti.
Mountain View'daki konferans
Google CEO'su Sundar Pichai, salı günü Mountain View kentinde "yapay zekalı teknoloji asistanı" Duplex'in tanıtımını yaparak geldikleri noktada "yapay zekalı bir robotun" sesinin insan sesinden ayırt edilmesinin ne kadar zor olduğunu anlattı. Yazılımcılar için her yıl düzenlenen toplantıda bu yeni teknolojiyi tanıtan Pichai, Duplex'in bir kadın sesiyle kuaför salonunu ve bir erkek sesiyle bir restoranı aradığı ses kayıtlarını dinletti. Youtube'da kolaylıkla bulup dinleyebileceğiniz bu kayıtlar gerçekten etkileyici. 


AKSANI B
İLE ANLADI

"Yüzde yüz" akıcılıkla olmasa da, chatbot
şaşırtıcı bir şekilde insan konuşmasını taklit edebiliyor. Öylesine ki, telefon hattının diğer ucundaki kişiye konuşurken "hmm", "ıııııı" gibi gayet insani sesli tepkiler vererek karşısındakinin bir robotla konuştuğunu fark etmemesi için elinden geleni yapıyor. Üstelik diyaloglarda boşluğa düşmüyor. Yazılımın yapay zekası, karşısındaki kişinin konuşmasındaki tüm nüansları anlayabiliyor. Hatta bir restoran rezervasyonu için aradığında Asyalı olan ve aksanlı bir şekilde İngilizce konuşan kadınla hatasız bir şekilde iletişim kurabiliyor. Google mühendisleri Yaniv Leviathan ve Yossi Matias, "İnsanlar düşünürken hmmm, ııı gibi sesler çıkarıyor" derken, bir robotu ellerinden geldiğince "insansı" yapmaya çalıştıklarını söylüyor.
Duplex ile sesli asistan yarı
şında başka bir boyut açan Google'ın CEO'su Sundar Pichai, "Bu teknoloji üzerinde yıllardır çalışıyoruz. Hala bu sistemin geliştirilmesine hala çalışıyoruz. Bu teknolojiye sahip olmak için çok çalışacağız" derken, bu asistanın insanın işini kolaylaştıracağını, özellikle iş yaşamında günlük hayatına büyük destek sağlayacağını söylüyor. 

KÖTÜYE KULLANILAB
İLİR

Google, yazılımcılarla medya mensuplarından olu
şan 7 binden fazla kişi önünde yaptığı sunumuyla, geçen yıl yapay zeka çalışmalarını iki katına çıkararak ne kadar doğru bir karar aldığını göstermiş oldu. Dünyanın önde gelen teknoloji markaları gibi, "yapay zeka bir yana, Dünya bir yana" diyen Google, yapay zeka çalışmalarını Google AI isimli yeni bir bölümde yürüteceğini yine geçtiğimiz günlerde açıklayarak yapay zeka konusunda yapılacak çok fazla işin olduğunun sinyallerini verdi.
Google, Duplex üzerinde çalı
şmaya devam edecek. Ancak şimdiden Duplex ile ilgili etik soruları gündeme geldi. Test konuşmalarında olduğu gibi, kişinin karşısındakinin bir robot olduğunu bilmemesi "Adil, hatta yasal değil" şeklinde yorumlanırken, insanları kandırmanın doğru olmadığını düşünenler var. Londra'daki Future Advocacy kuruluşunun yapay zeka politikaları ve uygulamaları uzmana Matthew Fenech, "Duplex çok etkileyici, ancak diğer yandan böyle bir teknoloji kötü amaçlar için de kullanılabilir" uyarısında bulundu.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk yerli yapay zeka ve robotik anketi

Türk bilimadamı yapay zekayla kansere çare arıyor

Çocukluk hayali bu robotu yapmaktı