Hac ve Umre yapay zekayla kolaylaşacak



Yapay zekanın kullanım alanları tahmin edeceğinizden çok daha geniş. Cep telefonunuzdaki sesli asistandan kullandığınız mobil uygulamalara, bankacılık sektöründen online alışverişe geniş bir alanda "yaygın" bir şekilde kullanılan bu teknoloji, insan yaşamını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı da Youtube kanalından yayınladığı bir videoyla ülkeye yapılacak dini ziyaretleri kolaylaştırmak için 2030 yılından itibaren yapay zekadan yararlanacağının işaretlerini verdi. Hac ve Umre Bakanı Muhammed Salih Benten, dini vazifelerin daha iyi bir ortamda gerine getirilebilmesi için yapay zeka ve diğer teknolojik gelişmelerden faydalanacaklarını açıkladı. 



Bakanlı
ğın hazırladığı videoya göre, 2030 yılında Hac vazifesini yerine getirmek isteyen Müslümanlar bir mobil uygulama aracılığıyla başvurularını yapacak. Başvuru sonrasında içinde elektronik kart, bileklik ve kulaklık bulunan bir paketi teslim alacak olan hacı adayları, bu cihazları ziyaretleri sırasında sürekli yanlarında taşıyarak yönlendirilecek. Videoya göre ülkeye ayak basan hacı adaylarının bavulları otel odalarına kadar getirilecek, onların taşıması gerekmeyecek. Kişi odasına geldiğinde bavulunu burada bulacak.

D
İL SORUNU BİTECEK

Hacı adayları bileklik sayesinde Hac takvimi ile ilgili tüm bilgilendirmeyi alacak ve kulaklıkla bu bilgileri dinleyebilecek. Bileklik Kabe'de kaç tur attı
ğınızı gösterecek, dolayısıyla hacı adayının sayması gerekmeyecek. Kabe'yi tavaf sırasında her noktada okunması gereken dua bileklik aracığıyla kişiye bildirilecek.
Hac'da bulunan bir yakının veya arkada
şın kaybolmasıysa ilerleyen yıllarda artık bir endişe kaynağı olmayacak. Hacı adayları cep telefonlarına Hac ve Umre uygulaması yükledikleri için yapay zeka ve GPS teknolojileri sayesinde kaybolmaları söz konusu olmayacak. Uygulamanın bağlı olduğu merkezi sistem, kişinin nerede olduğunu anında görebilecek.
Kutsal ziyaret sırasında ya
şanan yabancı dil sorununa da bir çözüm getirilmiş. Biliyorsunuz, hacı adaylarının bazıları bu ziyaret sırasında dil sorunu yaşıyor ve rehbersiz kaldıkları zamanlarda zora sokuyor. Bu yapay zeka uygulamasıysa kulaklığın bir çevirmen görevi görmesini sağlıyor. Karşınızdaki kişinin konuşmasını duyan kulaklık, yapay zekasını kullanarak bu dili hacı adayının diline çeviriyor. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk yerli yapay zeka ve robotik anketi

Türk bilimadamı yapay zekayla kansere çare arıyor

Çocukluk hayali bu robotu yapmaktı