Türkiye'nin sosyal robotu: Nely



Size Türkiye'nin ilk sosyal robotunu tanıtmak istiyorum. Ekranındaki sevimli ifadesiyle insanlara yardımcı olmak üzere tasarlanan Nely, eğer İstanbul Yeni Havalimanı yönetiminden gereken son onayı da alırsa Dış Hatlar'da pasaport kontrolünü geçtikten sonra yolculara ihtiyacı olan gerekli bilgileri sunacak. Böylece, Türkiye'de ilk kez bir sosyal robot insanlara hizmet etmek üzere görevlendirilecek. 
Çin, Güney Kore, ABD ve pek çok Avrupa ülkesinde insanların yoğun olduğu havalimanı, otel veya uluslararası etkinliklerde insanlara yardımcı olan sosyal robotlara Türkiye de hazır. Şimdi Nely'nin hikayesini, 5 kişilik bir ekipten oluşan Human Age Technology'nin kurucusu Faik Berk Güler'den dinleyelim...

1.Nely'yi biraz anlatır mısınız? Nasıl bir robot? 

Nely, markaların hedef kitleleri ile arasında yer alan hareketli, akıllı ve inovatif bir sosyal robot. Masa üstü ve hareketli olarak iki modeli mevcut. Kendine ait duyguları, tepkileri var. 1.55 m boyunda ve tüm özellikleri markaya göre özelle
ştirilebiliyor. Yüz tanıma, tanışma, sesli komut algılama, duygu analizi, raporlama, yapay zeka altyapısı, barkod okuma teknik özelliklerine sahip. Aynı zamanda tüm web servisleri ile entegrasyona açık bir yapısı var. Sosyal medya, e-posta, trafik, hava durumu gibi farklı servislerle sürekli iletişim halinde bulunuyor. Banka şubesi, havalimanı, otel, iş merkezi, alışveriş merkezi gibi alanlarda yer alacak.

2.Sosyal robot fikri nasıl çıktı? 

Bizim hayalimizde insanlara bugünlerinden daha de
ğerli, sağlıklı ve mutlu hissettikleri yeni bir yaşam alanı kurma fikri var. Bu alandaki en büyük yardımcılarımız robotlar ve yapay zeka sistemleri olacak. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için robotların öncelikle insanlarla iletişim altyapısını kurmaları gerekiyor. Bütün araştırmalar şunu gösteriyor; insanlar robotlarla sosyal bağ kurmadan fonksiyonel özelliklerine geçmiyor veya umursamıyor. Sosyal robot bu nedenle bizim çok önem verdiğimiz bir alan. Sosyal robotlar aslında sosyal arayüze, tepkiye, duyguya ve iletişime sahip robotlar. Kısaca örnek vermek gerekirse; bir sosyal robotla karşılaştığınızda size verdiği tepki ve duygular ile arkadaşınıza vereceği tepkiler ve duygular farklı olacaktır. Çünkü ikinizin yaşı, cinsiyeti, duyguları, yüz yapısı tamamen farklı. 
NELY ve "ilk arkadaşı" Faik Berk Güler

BİR KERE GÖRMESİ YETERLİ

3. Hangi markalardan veya Pepper gibi hangi tür sosyal robotlardan esinlendiniz?

Nely tamamen özgün bir tasarımın ürünü. Herhangi bir robottan esinlenmedik. Markalara göre özelle
ştirilebilir dünyadaki tek sosyal robot Nely. Diğer robotlar sınırlı özelleştirmelere izin verirken biz marka için tamamen farklı bir robot üretebiliriz. Çünkü biz üretiyoruz. Burada bizim için önemli olan baz aldığımız nokta hep insan oldu. Nely'nin tepkileri, duyguları ve arayüzü sosyolog ve psikolog çalışmaları sonucu ortaya çıktı. Nely'nin eli, kolu, bacakları vb. uzuvları yok, kullanıcıyı dikeyde kesmeyen hatları var. Tüm bunların temelinde bizim araştırmalarımız var. Tam 30 aylık bir çalışma sonucu. 70'in üzerinde yayın taradık. 3 farklı prototipten geçti. Nely'nin kullandığı her kelime, kullanıcı ile kurduğu her iletişim yapısı, toplum bilimcilerin katkısı ile oluşturuldu. 

PEPPER
4. Nely yeni havalimanında nasıl hizmet verecek?

Yolcular Nely üzerinden havalimanı içerisindeki alanların krokilerine, nasıl gideceklerine ula
şabilirler. Mobil biniş kartı veya basılı biletlerini Nely'e okutup uçuş kapısını, varış noktası bilgilerini, oradaki hava durumunu öğrenebilir hatta otel, araç rezervasyonlarını yaptırabilirler. Nely'nin iletişime geçen kişi ile bir kez tanışması yeterli ve sonraki her karşılaşmasında onu tanıyor olacak. İsterlerse sadece sohbet bile edebilirler. 


5.Nely'nin Türkiye'de üretilmesi neden önemli?

Biz Human Age Technology olarak robotların evrensel oldu
ğunu düşünmüyoruz. Karşılaşacağı kitleye göre tasarlanmış ve üretilmiş olması gerekiyor. Örneğin; Çinliler için tasarlanmış bir robota bizim adapte olmamız gerekmiyor. Robotların bize adapte olması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye'de olmamız ve burada üretiyor olmamızın olumlu olduğunu düşünüyorum. Eğer önümüzdeki günlerde farklı bir ülkeye pazarlıyor olursak o ülkenin toplum bilimcileri ile bir araya gelip yeni bir yapıda robot üretmemiz gerekir. Her sosyal robot hizmet vereceği kitleye göre tasarlanmalı. Bu durum Türkiye içinde bile farklılık gösterebilir. 

6.Ba
şka hangi ülkelerde böyle örnekler var? Araştırma yaptınız mı?

Sosyal robotlar a
ğırlıklı olarak ev ve ofis kullanımı için yani son kullanıcı için konumlandırılıyor. Nely ve diğer son kullanıcı için yer alan sosyal robotların ortak noktaları ise sosyal zeka ve sadelik üzerinden gitmeleri. Sosyal robotlarda Pepper haricinde insansı yapı göremiyorsunuz. Dünya şov sektörü ve akademik çalışmalar dışında insansı robotlardan vazgeçti. Umarım bir gün ülkemizde de sosyal robotların önemi artar. Ağırlıklı olarak servis robotlarından beklenen şu an insanları eğlendirmesi, dans etmesi ve filmlerde oluşturulan robot algısını taşıması. Nely diğer robotların aksine standart bir ürün olarak yer almıyor. Tamamen özelleştirilip farklı bir robota dönüşebilir. 

HİZMET ROBOTLARI ÇOĞALACAK

Softbank'in üretti
ği, dünyanın en ünlü hizmet robotu Pepper ilk işine iki yıl önce Asya'daki bir Pizza Hut restoranında başlamıştı. Pepper masalara gelerek misafirlerle konuşuyor, onlara yiyecek önerilerinde bulunuyor ve kredi kartıyla ödeme yapmalarını sağlıyor. Pepper, Las Vegas'ta her yıl düzenlenen Elektrik Elektronik Fuarı'nda da misafirleri karşılamıştı. Son olarak Frankfurt Havalimanı'nda FRAnny isimli robot, konsiyerj görevini üstlendi. Uluslararası İş Örgütü'ne (ILO) göre dünya çapında ticaret, ulaşım, konaklama, gıda ve pek çok iş kolunda işlerin yaklaşık yüzde 50'sini hizmet sektörü oluşturuyor. Bu nedenle pek çok iş alanında hizmetin kademeli olarak robotlara bırakılacağını düşünmek yanlış olmaz. McKinsey & Company ise kasım ayında yayınladığı raporunda, 2030'a kadar küresel 800 milyon kadar işçinin yerini robotlara bırakacağını belirten bir rapor yayınlamıştı.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk yerli yapay zeka ve robotik anketi

Türk bilimadamı yapay zekayla kansere çare arıyor

Çocukluk hayali bu robotu yapmaktı